Ас – адамның арқауы: Жетісулықтар дұрыс тамақтану қағидаларымен танысты
Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы сарапшыларының мәліметі бойынша, халықтың өлім-жітімінің 60 % дұрыс тамақтанбаудың салдарынан болады екен. Тиімді тамақтану – орташа өмір сүру ұзақтығын арттыру, денсаулықты нығайту, жұмыс қабілетін көтерудің негізі.
Осыған сәйкес, С.Ж.Асфендияров атындағы ҚазҰМУ нутрициология кафедрасының меңгерушісі Майгүл Қайнарбаева, Талдықорған қаласында дұрыс тамақтанудың маңызы жөнінде «Салауатты тамақтану бойынша, тұрғындардың ақпараттылық деңгейін жоғарылатудың өзекті сұрақтары» тақырыбында семинар өткізді.
Спикердің айтуынша, ас қорыту және жүрек, қан тамыр аурулары, қант диабеті мен сүйек сынғыштығы, тіпті, қатерлі ісік сияқты аурулардың басым бөлігінің пайда болу себебі — семіздік.
«ХХІ- ғасыр жұмыс бастылықтың заманы. Уақыт тапшылығы асығыстықты тудырып, дұрыс тамақтанбауға әкеді. Бірақ, осындай күйбең түршілікпен сіз өз өміріңізді қысқартауыңыз мүмкін екенін есте сақтауыңыз керек»,- деді ол.
Мамандардың мәлімдеуінше, еліміздегі әрбір үшінші оқушы, қалталық ақшасын самса, шаурма, чипс, кириешкаларға жұмсап, аптасына кем дегенде бір рет тәтті, газдалған сусын ішеді, ал олардың әрбір оныншысы энергетикалық сусындарға әуес.
«Бұл – семіздікке бастайтын алғашқы қадам. Халқының басым бөлігі семіздік дертіне шалдыққан. Шетелде семіздікпен күресуге аса зор мән береді. Тіпті бұл мәселеге шылым шегетіндермен күресу үшін жұмсалатын қаржы есебінен, бірнеше есе көп шығын шығатынын айтуда. Сондықтан, бұл мәселеге үстірт қарауға болмайды», — дейді спикер.
Сонымен қатар, елімізде дұрыс тамақтанбау салдарынан пайда болатын қан аздық ауруы да басты проблемаға айналған. Мәселен, бала өрбітетін әйелдің 47 % -ы аталмыш дертке шалдыққан. Оның салдарынан анадан балаға берілетін қан аздық, бала болашағына кері әсерін тигізеді.
Аталған мәселелердің алдын алу жолдары — отандық таза өнімдер.
«Халыққа салауаты тамақтану мәдениетін сіңдіру үшін, алдымен зиянды заттырдың көзін жою немесе оны пайдалы затпен алмастыру керек. Қазақстанның сауда нарығында ондай өнімдер аз, әйтседе бар. Мысалға, «Sharman» фирмасының табиғи, таза жолмен жасалған шоколад тәттілері,
«ДәулетБекет» шаруа қожалығының шұбат, құрт және тағыда басқа өнімдері ағзаға өте пайдалы және тәтті»,-деп қорытындылады Майгүл Қайнарбаева.
Айта кету керек, мұндай іс-шаралар елімізде салауатты өмір салтын қалыптастыруға және дұрыс тамақтану мәдениетін ұстануға оң септігін тигізеді.
Меруерт МАХМҰТЖАН
Жетысусцы познакомились с принципами правильного питания
По сведениям экспертов Всемирной организации здравоохранения, 60 % смертности происходят из-за неправильного питания. Полезное питание -основа повышения работоспособности, уровня средней продолжительности жизни и укрепления здоровья.
Руководителькафедры нутрициологии Казахского Национального Медицинского университета имени С.Ж. Асфендиярова, МайгульКайнарбаева провела в Талдыкоргане семинар на тему «Актуальные вопросы по здоровому питанию иповышение уровня информированности среди населения».По словам спикера, причиной возникновения большей части заболеваний, таких как пищеварение и сердечно- сосудистые заболевания, сахарный диабет может быть ожирение.
21 век- время быстрого реагирования, когда каждая минута на счету и нужно все успеть, люди питаются чем попало и второпях, дабы избавиться от чувства голода. Но важнопомнить, что такие нарушения и не своевременноепринятие пищи может привести к серьезным последствиям. По сведениям профессионалов, в нашей стране каждый третий ученик тратит карманные деньги на вредные продукты шаурму, чипсы, кириешки и раз в неделю пьют газированные напитки, энергетики, что вызываетзависимость и привыкание.
«Это первый шаг к ожирению. Большая часть населения страдает этой болезнью. Особое внимание уделяется борьбе с лишним весом за рубежом.
Не следует рассматривать эту болезнь поверхностно, ведь она источник глобальных проблем со здоровьем», — сказала спикер
Вместе с тем, одной из распространённых заболеваний в нашей стране стала малокровие, которая возникает по причине неправильного питания. Есть также риск, того что данная болезнь передается от матери к ребенку.Профилактикой может стать употребление отечественной продукции.
«Для того, чтобы привить населению культуру здорового питания, необходимо сначала удалить источник вредных веществ или заменить его полезными. На рынке торговли Казахстана таких продуктов мало, но они есть. К примеру, шоколадные сладости фирмы «Sharman» натурального, чистого происхождения, шубат, курт и другие продукты крестьянского хозяйства «Даулетбекет» вкусные и очень полезныдля организма», -подытожила Майгуль Кайнарбаева.
Стоит отметить, что подобные мероприятия способствуют формированию здорового образа жизни в стране и пропаганды культуры здорового питания.
Айгерим Сарымсаков
Мемлекет басшысы Қасым-Жомарт Тоқаев Премьер-Министрге, Президент Әкімшілігінің Басшысына және күштік құрылымдардың жетекшілері мен барлық әкімдерге Украина төңірегіндегі жағдайдың ушығуына байланысты негізгі әскери және азаматтық нысандардың қауіпсіздігі
Парламент палаталарының төрағалары қабылданып жатқан іс-қимыл туралы хабардар етілді. През…